Terug
Gepubliceerd op 17/03/2025

Notulen  Gemeenteraadscommissie Samenleven

do 13/03/2025 - 19:00 Raadszaal
    • AANDUIDING VOORZITTER COMMISSIE SAMENLEVEN

      De vergadering kiest uit haar leden een voorzitter.

      De leden zijn zoals aangeduid door de gemeenteraad in zitting van 31/01/2025 :

      • NVA: Christel De Coninck / Yani Brems
      • Vooruit: Anita Ceulemans / Marleen De Ridder
      • Samen 2850: Maaike De Maeyer / Hans Heeman
      • Vlaams belang: Steffen De Langhe / Kimberly Van Assche
      • Boom+: Fatiha Haouat
      • PVDA: Rudy Van Rompaey

      Resultaat van de stemming:

      Anita Ceulemans: 4 stemmen

      Yani Brems: 1 stem

      Steffen De Langhe: 1 stem

      Rudy Van Rompaey: 1 stem

      Bijgevolg is Anita Ceulemans verkozen tot voorzitter van de commissie Samenleven.

    • DIENST WZC - KWALITEITSHANDBOEK WZC

      Het kwaliteitshandboek van het woonzorgcentrum is een verplicht document. In het “Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers”, bijlage 11 artikel 25 staan de verplichte procedures beschreven, die ook werden opgenomen in de inhoudsopgave van het kwaliteitshandboek (als bijlage). Naast die verplichting zorgt het kwaliteitshandboek voor een gestructureerde aanpak van kwaliteitszorg en omschrijft het de afspraken binnen het woonzorgcentrum om de kwaliteit van de zorg en dienstverlening te waarborgen en te verbeteren. 

      In de voorbije maanden werd het verouderde kwaliteitshandboek onder de loep genomen en volledig vernieuwd.

      In overeenstemming met de wettelijke verplichtingen zijn alle verplichte procedures uitgeschreven en als bijlage toegevoegd aan dit agendapunt. Wat betreft de beleidsprioriteiten werden niet alle documenten als bijlage bij dit agendapunt toegevoegd: een beleidsprioriteit betreft specifieke aandachtspunten of doelstellingen binnen het beleid die bijdragen aan de lange termijnvisie van de organisatie. Voor deze prioriteiten zijn diverse werkgroepen actief, die bezig zijn met het ontwikkelen van een missie en een gedetailleerd plan van aanpak. Omdat deze beleidsprioriteiten voortdurend in ontwikkeling zijn, is het gebruik van werkmappen geschikter dan een vaste procedure. De beleidsprioriteit ‘ethisch verantwoorde zorgverlening’, bevindt zich momenteel nog in een ontwikkelingsfase. Deze wordt verder uitgewerkt in het kader van het organisatiebrede traject rond deontologie en integriteit.

      Naast de verplichte procedures zijn enkele spoedeisende procedures opgesteld. Hoewel deze documenten geen verplicht onderdeel van het kwaliteitshandboek zijn, werden deze opgemaakt om een uniforme manier van werken bij noodsituaties te garanderen. Deze spoedeisende procedures zijn op verzoek beschikbaar, net als de functieomschrijvingen en documenten voor  kwaliteitsplanning. Voor volgende situaties werden er spoedeisende procedures opgemaakt: brand, hitteplan, technische storing binnen en buiten kantooruren, vermiste resident, verdachte of onbekende bezoeker, wondzorg, vochtletsels, skin tear, prikaccident. 

      Het volledige kwaliteitshandboek is digitaal toegankelijk voor alle medewerkers van het woonzorgcentrum via een link op het bureaublad of uitwisselingsmap. In samenwerking met de werkgroep kwaliteit zijn enkele spoedeisende procedures ook fysiek afgedrukt en beschikbaar gesteld in de noodmappen van de afdelingen, zodat deze snel inzetbaar zijn in urgente situaties.

      Daarnaast kunnen bij bepaalde noden ook nog extra procedures worden opgemaakt, die niet verplicht zijn, maar wel nuttig kunnen zijn voor de organisatie.

      Dit wordt toegelicht in de commissie.

      De vergadering neemt kennis van de toelichting gegeven door Tine Van De Sompel, directeur van het WZS, van de 3 kwaliteitshandboeken.

      De presentatie er van is aan dit punt toegevoegd.

    • DIENST WZC - KWALITEITSHANDBOEK GAW

      Het kwaliteitshandboek van de groepen van assistentiewoningen is een verplicht document. In het “Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers”, bijlage 10 artikel 27 staan de verplichte procedures beschreven, die ook werden opgenomen in de inhoudsopgave van het kwaliteitshandboek (als bijlage). Naast die verplichting zorgt het kwaliteitshandboek voor een gestructureerde aanpak van kwaliteitszorg en omschrijft het de afspraken binnen de groepen van assistentiewoningen om de kwaliteit van de zorg en dienstverlening te waarborgen en te verbeteren. 

      In overeenstemming met de wettelijke verplichtingen zijn alle verplichte procedures uitgeschreven en als bijlage toegevoegd aan dit agendapunt. De functieomschrijvingen zijn op verzoek beschikbaar.

      Het volledige kwaliteitshandboek is digitaal toegankelijk voor alle medewerkers van het woonzorgcentrum via een link op het bureaublad of uitwisselingsmap. 

      Daarnaast kunnen bij bepaalde noden ook nog extra procedures worden opgemaakt, die niet verplicht zijn, maar wel nuttig kunnen zijn voor de organisatie.

      Dit wordt verder toegelicht in de commissie

    • DIENST WZC - KWALITEITSHANDBOEK CVD

      Het kwaliteitshandboek van het Centrum voor Dagverzorging is een verplicht document. In het “Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers”, bijlage 7 artikel 19 staan de verplichte procedures beschreven, die ook werden opgenomen in de inhoudsopgave van het kwaliteitshandboek (als bijlage). Naast die verplichting zorgt het kwaliteitshandboek voor een gestructureerde aanpak van kwaliteitszorg en omschrijft het de afspraken binnen het Centrum voor Dagverzorging om de kwaliteit van de zorg en dienstverlening te waarborgen en te verbeteren. 

      In overeenstemming met de wettelijke verplichtingen zijn alle verplichte procedures uitgeschreven en als bijlage toegevoegd aan dit agendapunt. De functieomschrijvingen zijn op verzoek beschikbaar.  

      Het volledige kwaliteitshandboek is digitaal toegankelijk voor alle medewerkers van het woonzorgcentrum via een link op het bureaublad of uitwisselingsmap. 

      Daarnaast kunnen bij bepaalde noden ook nog extra procedures worden opgemaakt, die niet verplicht zijn, maar wel nuttig kunnen zijn voor de organisatie.

      Dit wordt toegelicht in de commissie

    • PROJECT MIRIAM

      MIRIAM is een programma dat zich richt op alleenstaande moeders in een kwetsbare situatie. Het project gaat uit van een holistische aanpak waarbij gefocust wordt op verschillende levensdomeinen. De moeders worden heel intensief en aanklampend individueel opgevolgd, maar een groot accent ligt op een collectieve begeleiding die minstens eenmaal om de twee weken plaatsvindt. Elk schooljaar start een nieuwe groep mama's. Onze casemanager gaat met hen vervolgens aan de slag, zij empowert de deelneemsters zodat ze uit hun isolement geraken en sterker staan in de samenleving, met een sterke focus op activering en leefsituatie. Dankzij subsidies van de POD Maatschappelijke Integratie kunnen we dit project drie jaar lang realiseren in Boom en zitten we nu midden in het laatste projectjaar. Op de commissie geven we een stand van zaken van dit project. 

      De vergadering neemt kennis van de toelichting gegeven door Dorien Claes, verantwoordelijke van het Huis van het kind en Zineb Elouargahi, casemanager.

      De gegeven presentatie is aan dit punt toegevoegd.

    • LOKALE ECONOMIE

      Er wordt een toelichting gegeven over het actieplan van lokale economie. 

      De vergadering neemt kennis van de toelichting gegeven door Schepen Tom Dewandelaere en Frank Rits, afdelingshoofd.

      De presentatie is aan dit punt toegevoegd.

    • RONDVRAAG

      Marleen De Ridder heeft een vraag over de reclame opgenomen via advertenties in het Blad, kan dit op een andere manier, want dit onttrekt de sponsoring van de verenigingen.

      Schepen Tom Dewandelaere licht toe dat het contract met de huidige leverancier binnenkort eindigt en er dan sowieso een nieuwe prijsvraag komt. Eveneens is de bedeling er van ook een bezorgdheid die opgelost moet worden.

De voorzitter sluit de zitting op 13/03/2025 om 21:23.

Namens Gemeenteraadscommissie Samenleven,

Lize Van Dijck
secretaris

Anita Ceulemans
voorzitter