De burgemeester brengt, ingevolge artikel 285§1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, ter kennis van het publiek dat de gemeenteraad onderstaande besluiten heeft genomen. Deze besluiten worden gepubliceerd op de website van de gemeente en conform artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur gerapporteerd aan de toezichthoudende overheid.
Goedkeuring notulen en zittingsverslag
De gemeenteraadsbeslissing (GR/2021/199) van 17 februari, DIENST PERSONEELSAANGELEGENHEDEN - OPENVERKLARING VAN EEN FUNCTIE VAN ALGEMEEN DIRECTEUR BIJ WIJZE VAN AANWERVING EN VASTSTELLING VAN DE AANWERVINGSVOORWAARDEN, DE SELECTIEPROCEDURE, HET FUNCTIEPROFIEL EN DE SALARISSCHAAL, in te trekken.
De gemeenteraad keurt de openverklaring van de statutaire functie van algemeen directeur, bij wijze van aanwerving, de aanstelling van het selectiekantoor, de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden, het functie- en competentieprofiel, de selectieprocedure en de samenwerkingsvoorstellen van Poolstok goed.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het huishoudelijk reglement goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de ingekomen stukken en mededelingen.
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Pidpa op 24 juni 2022 goed en stelt het mandaat vast.
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IKA op 29 juni 2022 goed en stelt het mandaat vast.
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Cipal op 23 juni 2022 goed en stelt het mandaat vast.
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening op 24 juni 2022 goed en stelt het mandaat vast.
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IGEAN M&V op 24 juni 2022 goed en stelt het mandaat vast.
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening op 29 juni 2022 goed en duidt een afgevaardigde aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag organisatiebeheersing.
De gemeenteraad keurt de delegatie van bepaalde bevoegdheden inzake personeelszaken van de gemeenteraad naar het college van burgemeester en schepenen goed.
Het reglement algemene uitbatingsvergunning ondernemingen (RAUVO) zoals opgenomen in de codex GPV dient aangepast te worden aan o.m. de telecomwinkels die naast de belwinkels in het leven werden geroepen en waarbij een verbod op anonieme sim- of herlaadkaarten worden aangeboden om het verbod op anoniem communiceren in het kader van criminaliteitsbestrijding tegen te gaan en verdacht telefoonveerkeer en -SMS-en (o.m. via apps als WhatsApp, Messenger, Signal, Facebook e.d.) geautomatiseerd te screenen op mogelijke fraude en aanpak van cybercriminaliteit. Uit recente beslissingen van het Belgisch Instituut voor Post- en Telecommunicatiediensten (BIPT), het controleorgaan voor telecommunicatieoperatoren is immers een schrijnend gebrek aan conformiteit met de wetgeving inzake elektronische communicatie in hoofde van bepaalde telecomoperatoren gebleken.
Bovendien voorziet de wet op de openingsuren in ambacht en kleinhandel o.m. in de specifieke bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen voor nacht- en bel/ telecomwinkels om hiervoor een vestigingsvergunning in het leven te roepen, naast de reeds bestaande uitbatingsvergunning die grotendeels onder de bevoegdheid van de burgemeester valt, behoudens waar de codex (afd. 6.9 (art. 6.9.1 - 6.9.6) in kader van de GAS-wet (art. 45) de bevoegdheid voor schorsing/intrekking vergunningen/toelatingen en tijdelijke of definitieve sluiting van inrichtingen toewijst aan het college van burgemeester en schepenen. Het RAUVO dient op deze specifieke bevoegdheden te worden aangepast.
Bovendien worden deze wijzigingen aangegrepen om tevens de bestaande procedures tot een aantal bijkomende inrichtingen uit te breiden en hiervoor tevens de reeds bestaande plaatsbeperkingen uit te breiden (tot take-away 's, kappers- en barbershops, CBD-shops en handcarwashes), waarvan meerdere zich ook in randgemeenten van de Provincie Antwerpen beginnen te vestigen als een 'waterbedeffect' van de verstrenging van de vestigings- en uitbatingsvoorwaarden centrumsteden zoals Antwerpen en Mechelen. Ook een kerngemeente als Boom die zich in de driehoek Brussel-Antwerpen-Mechelen bevindt, dient zich hiertegen preventief te wapenen om een gericht en adequaat handhavingsbeleid te kunnen voeren.
De gemeenteraad keurt het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst voor OEPC-facilitatie met het VEB goed.
De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement betreffende de politie op het wegverkeer - gebiedsdekkende maatregelen Tomorrowland 2022 goed.
De gemeenteraad keurt het hoofdstuk 5.9 'Bijzondere bepalingen naar aanleiding van 'het evenement Tomorrowland' goed.
De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement betreffende de politie op het wegverkeer - verkeersmaatregelen Tomorrowland 2022 goed.
De gemeenteraad keurt het jaarverslag en de jaarrekening van de sportregio Rivierenland, dienstjaar 2021, goed.
Het reglement zwemsubsidie voor inwoners en Boomse basisscholen goed te keuren.
De gemeenteraad keurt een 10-jarige samenwerkingsovereenkomst goed met het zwembad van Aartselaar zodat de Boomse basisscholen over voldoende zwemwater kunnen beschikken.
De gemeenteraad keurt het voorstel tot advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Antwerpen-Rupel goed.
De gemeenteraad keurt de stroomafnameovereenkomst en opstalovereenkomst met Ecopower goed.
De gemeenteraadsbeslissing (GR/2021/075) van 22 april 2021, DIENST GRONDGEBIEDZAKEN - PATRIMONIUM - KRUISKENSLEI -OVERDRACHT VAN GRONDEN VAN GOEDWONEN.RUPELSTREEK NAAR GEMEENTE BOOM - AANPASSING in te trekken.
De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze verwerving van GoedWonen.Rupelstreek van een deel van een perceel grond gelegen Uitbreidingsstraat 40, kadastraal gekend Boom eerste afdeling, sectie A nummer 0012SP0000 en volgens het opmetingsplan van landmeter-expert Dirk Ooms van 11 maart 2021 waarop aangeduid:
- lot A met een oppervlakte van 55,65 m²
- lot C met een oppervlakte van 95,33 m²
en dit op te nemen in het openbaar domein van de gemeente.
De gemeenteraad gaat akkoord met het vestigen van een eeuwigdurende erfdienstbaarheid van openbaar nut van voet-, fiets-, toegangspad en een ondergrondse erfdienstbaarheid onder deze verharde zone voor alle ondergrondse leidingen, kanalisaties en alle nutsleidingen op de gronden omschreven als:
Een deel van perceel thans gekend als magazijn op en met grond, met alle verdere aanhorigheden, ter plaatse gelegen te "Diepestraat 31', thans gekend onder Sectie A nummer 99S12 P000, met een oppervlakte van negenveertig are acht centiare (49a08ca).
De verharde 'voet- en fietsweg' dient voor de volledige duurtijd van de erfdienstbaarheid behouden en vrij te blijven teneinde haar bestemming als voet- en fietsweg te kunnen waarborgen.
De ondergrondse erfdienstbaarheid onder deze verharde zone gevestigd voor alle ondergrondse, leidingen, kanalisaties en alle nutsleidingen en dit in de ruimste zin van het woord.
De gemeenteraad stemt in met het aangaan van een kosteloze "Overeenkomst tot precaire bezetting" van het perceel grond, eigendom van OVAM, kadastraal gekend Boom sectie A nr. 11005B0035/02C007 gelegen Jan Baptist Corremansstraat met een totale oppervlakte van 382,48 m² om dit vanaf 15.06.2022 in te richten en te gebruiken als speelplein.
De aanvraag omvat het bouwen van een meergezinswoning na het slopen van drie eengezinswoningen langsheen de Antwerpsestraat (nrs. 253-257).
Rechts vooraan het perceel is een bestaande buurtweg gesitueerd, zijnde buurtweg nr. 33. Aan de achterzijde grenst de projectsite aan de Gendarmerielaan.
In het dossier zit naast het nieuwbouwproject ook de realisatie van een nieuwe voetweg vervat die de verbinding zal vormen tussen de Antwerpsestraat enerzijds en de Gendarmerielaan anderzijds. Deze voetweg en het deel van de buurtweg vooraan het perceel zal worden overgedragen aan de gemeente. Aan de omgevingsvergunningsaanvraag werd een rooilijnplan toegevoegd.
Een deel van de gemeenteweg Gendarmerielaan is heden gelegen op het kadastraal perceel 1e afdeling, sectie A nr. 35 c 7 dat deel uitmaakt van de projectsite. Het betreft een zone met een oppervlakte van 6,50m². Voor dit perceeldeel zit een grondafstand vervat in de omgevingsvergunningsaanvraag.
Hierdoor wordt in deze procedure een zaak der wegen gevoerd. De kosteloze grondoverdracht en het rooilijnplan dient door de gemeenteraad definitief te worden vastgesteld, zodat de rest van de procedure kan worden gevoerd.
De aanvraag omvat het bouwen van 20 sociale huurwooneenheden met ondergrondse parking t/p Nielsestraat 23 en 27.
De infrastructuurwerken met bijhorende omgevingsaanleg ter hoogte van de straat ‘Noeveren’ met de huisnummers 1 tot en met 17, inclusief het aangrenzende driehoekige pleintje, maken mee deel uit van de aanvraag tot omgevingsvergunning
Voorliggende aanvraag tot omgevingsvergunning omvat eveneens een rooilijnprocedure. Er wordt beoogd om het nieuwbouwproject maximaal te integreren in de bestaande omgeving. De percelen ten kadaster gekend onder afdeling 1, sectie A, nummers 593/K/2 en 587/T/4 zijn vandaag onbebouwd en bevinden zich in een minder goede staat van onderhoud. In dit opzicht kunnen zij beschouwd worden als onderbenutte restruimte. Opdat het project zich maximaal zou kunnen integreren in de bestaande omgeving, zouden deze beide percelen opgenomen worden binnen het projectgebied. Om het beoogde project te kunnen integreren in de omgeving is een wijziging tussen privaat en openbaar domein vereist. Daarom is een rooilijnprocedure opgenomen binnen de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de gratis en kosteloze grondoverdracht goed te keuren en het rooilijnplan definitief vast te stellen en dit conform het plan 'Rooilijnplan - Nieuwe toestand-bijkomende informatie' in functie van de aanvraag tot omgevingsvergunning (projectinhoudversie 3, indien deze niet wordt aanvaard, is dit projectinhoudversie 2, hier is geen impact op de rooilijn) voor het bouwen van 20 sociale huurwooneenheden met ondergrondse parking en omgevingsaanleg ter hoogte van Nielsestraat 27, en meer bepaald op de percelen ten kadaster gekend onder Boom, Afdeling 1, sectie A:
• perceel 0587/00T004
• perceel 0587/00F004
• perceel 0587/00G004
• perceel 0593/00K002
• perceel 0605/00R000
• perceel 0593/00L002
Aan de gemeenteraad wordt eveneens voorgesteld om de plannen met betrekking tot de beoogde infrastructuurwerken en omgevingsaanleg, waaronder de opname van de binnenzone tot het openbaar domein van het beoogde nieuwbouwproject goed, zoals aangeduid op het plan 'Rooilijnplan - Nieuwe toestand-bijkomende informatie' goed te keuren.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en het voeren van de verdere procedure.
Het College stelt voor aan de Gemeenteraad om een intergemeentelijke samenwerking aan te gaan met IGEAN ter ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening.
De gemeenteraad keurt het deel zoals vastgesteld door de OCMW raad goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening 2021 van het lokaal bestuur Boom OCMW en gemeente vast.
De gemeenteraad beslist :
- de BBC jaarrekening 2021 van het AGB gunstig te adviseren.
- kwijting te verlenen aan de bestuurders van het AGB voor de jaarrekening 2021 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV).
De gemeenteraad keurt het raamcontract voor vernieuwing van de koffietoestellen goed.
De gemeenteraad stemt in met het voorstel van minnelijke schikking ten bedrage van 136.000 EUR en dit tot slot van alle rekening, daarin inbegrepen intresten en rechtsplegingsvergoeding teneinde het geschil omtrent de afbraak van het pand gelegen Leopoldstraat 1 te Boom daardoor te beëindigen.
Conform de bepalingen met betrekking tot de toegang tot bestuursdocumenten (openbaarheid van bestuur) in het Bestuursdecreet van 7 december 2018 kan er inzage gevraagd worden.
Conform artikel 287 en 332 van het decreet over het lokaal bestuur kan men tegen bovenstaande besluiten binnen de 30 dagen na deze bekendmaking beroep aantekenen bij de toezichthoudende overheid.
De Burgemeester,
Jeroen Baert