Terug Gemeenteraad

Thu 16/06/2022 - 20:00 Raadszaal

Openbaar

Secretariaat

Personeel

Preventie

  • Het reglement algemene uitbatingsvergunning ondernemingen (RAUVO) zoals opgenomen in de codex GPV dient aangepast te worden aan o.m. de telecomwinkels die naast de belwinkels in het leven werden geroepen en waarbij een verbod op anonieme sim- of herlaadkaarten worden aangeboden om het verbod op anoniem communiceren in het kader van criminaliteitsbestrijding tegen te gaan en verdacht telefoonveerkeer en -SMS-en (o.m. via apps als WhatsApp, Messenger, Signal, Facebook e.d.) geautomatiseerd te screenen op mogelijke fraude en aanpak van cybercriminaliteit. Uit recente beslissingen van het Belgisch Instituut voor Post- en Telecommunicatiediensten (BIPT), het controleorgaan voor telecommunicatieoperatoren is immers een schrijnend gebrek aan conformiteit met de wetgeving inzake elektronische communicatie in hoofde van bepaalde telecomoperatoren gebleken.

    Bovendien voorziet de wet op de openingsuren in ambacht en kleinhandel o.m. in de specifieke bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen voor nacht- en bel/ telecomwinkels om hiervoor een vestigingsvergunning in het leven te roepen, naast de reeds bestaande uitbatingsvergunning die grotendeels onder de bevoegdheid van de burgemeester valt, behoudens waar de codex (afd. 6.9 (art. 6.9.1 - 6.9.6) in kader van de GAS-wet (art. 45) de bevoegdheid voor schorsing/intrekking vergunningen/toelatingen en tijdelijke of definitieve sluiting van inrichtingen toewijst aan het college van burgemeester en schepenen. Het RAUVO dient op deze specifieke bevoegdheden te worden aangepast.

    Bovendien worden deze wijzigingen aangegrepen om tevens de bestaande procedures tot een aantal bijkomende inrichtingen uit te breiden en hiervoor tevens de reeds bestaande  plaatsbeperkingen uit te breiden (tot take-away 's, kappers- en barbershops, CBD-shops en handcarwashes), waarvan meerdere zich ook in randgemeenten van de Provincie Antwerpen beginnen te vestigen als een 'waterbedeffect' van de verstrenging van de vestigings- en uitbatingsvoorwaarden centrumsteden zoals Antwerpen en Mechelen. Ook een kerngemeente als Boom die zich in de driehoek Brussel-Antwerpen-Mechelen bevindt, dient zich hiertegen preventief te wapenen om een gericht en adequaat handhavingsbeleid te kunnen voeren. 

Milieu

Mobiliteit

Beleven - Sport

Huisvesting

Grondgebiedzaken - patrimonium

Grondgebiedzaken - stedenbouw

  • De aanvraag omvat het bouwen van een meergezinswoning na het slopen van drie eengezinswoningen langsheen de Antwerpsestraat (nrs. 253-257).

    Rechts vooraan het perceel is een bestaande buurtweg gesitueerd, zijnde buurtweg nr. 33. Aan de achterzijde grenst de projectsite aan de Gendarmerielaan.

    In het dossier zit naast het nieuwbouwproject ook de realisatie van een nieuwe voetweg vervat die de verbinding zal vormen tussen de Antwerpsestraat enerzijds en de Gendarmerielaan anderzijds. Deze voetweg en het deel van de buurtweg vooraan het perceel zal worden overgedragen aan de gemeente. Aan de omgevingsvergunningsaanvraag werd een rooilijnplan toegevoegd.

    Een deel van de gemeenteweg Gendarmerielaan is heden gelegen op het kadastraal perceel 1e afdeling, sectie A nr. 35 c 7 dat deel uitmaakt van de projectsite. Het betreft een zone met een oppervlakte van 6,50m². Voor dit perceeldeel zit een grondafstand vervat in de omgevingsvergunningsaanvraag.

    Hierdoor wordt in deze procedure een zaak der wegen gevoerd. De kosteloze grondoverdracht en het rooilijnplan dient door de gemeenteraad definitief te worden vastgesteld, zodat de rest van de procedure kan worden gevoerd.

  • De aanvraag omvat het bouwen van 20 sociale huurwooneenheden met ondergrondse parking t/p Nielsestraat 23 en 27.

    De infrastructuurwerken met bijhorende omgevingsaanleg ter hoogte van de straat ‘Noeveren’ met de huisnummers 1 tot en met 17, inclusief het aangrenzende driehoekige pleintje, maken mee deel uit van de aanvraag tot omgevingsvergunning

    Voorliggende aanvraag tot omgevingsvergunning omvat eveneens een rooilijnprocedure. Er wordt beoogd om het nieuwbouwproject maximaal te integreren in de bestaande omgeving. De percelen ten kadaster gekend onder afdeling 1, sectie A, nummers 593/K/2 en 587/T/4 zijn vandaag onbebouwd en bevinden zich in een minder goede staat van onderhoud. In dit opzicht kunnen zij beschouwd worden als onderbenutte restruimte. Opdat het project zich maximaal zou kunnen integreren in de bestaande omgeving, zouden deze beide percelen opgenomen worden binnen het projectgebied. Om het beoogde project te kunnen integreren in de omgeving is een wijziging tussen privaat en openbaar domein vereist. Daarom is een rooilijnprocedure opgenomen binnen de aanvraag tot omgevingsvergunning. 

    Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de gratis en kosteloze grondoverdracht goed te keuren en het rooilijnplan definitief vast te stellen en dit conform het plan 'Rooilijnplan - Nieuwe toestand-bijkomende informatie' in functie van de aanvraag tot omgevingsvergunning (projectinhoudversie 3, indien deze niet wordt aanvaard, is dit projectinhoudversie 2, hier is geen impact op de rooilijn) voor het bouwen van 20 sociale huurwooneenheden met ondergrondse parking en omgevingsaanleg ter hoogte van Nielsestraat 27, en meer bepaald op de percelen ten kadaster gekend onder Boom, Afdeling 1, sectie A:

    • perceel 0587/00T004

    • perceel 0587/00F004

    • perceel 0587/00G004

    • perceel 0593/00K002

    • perceel 0605/00R000

    • perceel 0593/00L002

     

    Aan de gemeenteraad wordt eveneens voorgesteld om de plannen met betrekking tot de beoogde infrastructuurwerken en omgevingsaanleg, waaronder de opname van de binnenzone tot het openbaar domein van het beoogde nieuwbouwproject goed, zoals aangeduid op het plan 'Rooilijnplan - Nieuwe toestand-bijkomende informatie' goed te keuren.

    Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en het voeren van de verdere procedure. 

     

     

  • Het College stelt voor aan de Gemeenteraad om een intergemeentelijke samenwerking aan te gaan met IGEAN ter ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening.

Financiële dienst - aankoopdienst

Rondvraag

Besloten


Publicaties

Agenda